30 60 90 ve Safi Muhabbet

2014’e yeni girmişken geçtiğimiz haftalarda katıldığım bir etkinliğe dair bir kaç kelam etmeden duramadım. Malumunuz rakı sever bir bünyeye sahip olduğumdan rakı ile ilgili etkinlik vs. beni enterese ediyor. Bundan hareketle 24 Aralık akşamı Taksim Safi Meyhane’de düzenlenen 30-60-90 etkinliğine katıldım. 30 60 90 üç farklı dönemin rakı adabını, muhabbetini ve dönemlerine ait hatıralarını dinleme şansı yakalayabileceğiniz üstad Aydın Boysan, Mustafa Alabora ve Mehmet Turgut’tan oluşuyor. Bu üç kişilik keyif ordusu Safi Meyhane’de ilk kez Meyhane Sohbetleri konseptinde bir araya geldiler.

Kendi dönemlerinden hatıraları anlattıkları etkinlikte hem geçmişi hem de bugünü konuştular. Gündeme dair küçük dokundurmaların da bulunduğu gecede rakı üstadı Aydın Boysan’dan geçmişe dair nostaljik olayları ve rakı adabının inceliklerini dinleme şansı yakalarken bir yandan da Mustaf Alabora ve Mehmet Turgut’un yakın dönemdeki olaylara bakış açılarını öğrenmeye hasıl oldum.

Peki neydi Rakı dediğimiz bu içkinin özelliği?
Rakı içmenin adabı geçmişten günümüze nasıl değişmişti?
Rakı’nın farklı farklı duyulara hitabı doğru muydu?
Peki rakı içerken nelere dikkat edilmeliydi?

Bu ve bunun gibi bir çok sorunun cevap bulduğu geceden aldığım notları aşağıda bulabilirsiniz.

Şimdi uzun uzun bu geceyi yazsam olmaz, kısacık bıraksam tadı çıkmaz. O bakımdan aşağıdaki notları okuduktan sonra artık kendiniz doğruluğunu bizzat test ederseniz daha iyi olur.
Tabii eğer bu keyifli ekibin hayranıysanız tavsiyem yeni performanslarını takip etmeniz ve ilk yakaladığınız yerde aşağıdaki başlıkları kendi ağızlarından dinlemenizdir.

Sevgiler
30 60 90 ekibinden inciler;

 

  • Rakı insanları birleştiren yegane şeydir ancak adabıyla içilmelidir.
    (Mustafa Alabora)
  • Fransa’da şarap içilir ama özel bir sofrası yoktur. Rakı dendiği zaman ise sofrasıyla da anılır.
    (Mustafa Alabora)
  • Rakı farklı bir şeyi daha kanıtlar. O da kuşaklararası farklılıklar ve ilişkilerin kurulmasına yardımcı olmasıdır.
    (Mustafa Alabora)

  • Rakı içerken kederli olmamak lazımdır. Çünkü kederli insan herşeyi abartır. Rakı içerken ölçüyü kaçırmamak için kederli zamanlarda içmemek lazımdır.
    (Aydın Boysan)

  • Rakıya buz konmaz! Çünkü buz erimeye devam ettiğinden her yudumda farklı surette rakı içilir. Tadı bozulur…
    (Aydın Boysan)

  • Rakı erbabı önce rakı şişesini masada izlerken hallenmeye başlar. Bir kadına hallenir gibi!
    (Aydın Boysan)

  • Birinci yudum yavaşça alındıktan sonra ön dişler arasından ağız içine yavaşça hava çekilir. Sonra yavaşça yutulur çünkü rakının en keyif verdiği an gırtlak ile mide arasında geçirdiği yolculuk anıdır.
    (Aydın Boysan)

Bu konunun şöyle bir de komik hikayesi var.
İçki adabını bilen bir adam karşısında bir Zürafa görünce;
– Ulan ne güzel rakı içer bu hayvan be! diye söylenmiş.
(Aydın Boysan)

Rakı’nın 5 duyusu var mıdır?
Rakı görülür, rakı koklanır, rakıya dokunulur, rakı tadılır ama rakı duyulur mu? işte bu duyma kısmını tamamlamak insanlara aittir. Rakı kadehleri birbirine vurulup çin çin yapıldığında 5 duyu tamamlanmış olur. (Mustafa Alabora)

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s